Genel el anatomisi
El, üst ekstremitenin en distal kısmıdır. Bir kemik iskeleti bulunmaktadır. Kemik iskeletten ve içindeki tendonlardan başlayan ve ele hareket yaptıran kasları vardır. Ele gelen sinirler ve arterler bulunmaktadır. Elden başlayan venler kanı toplar. Üzeri cilt ile kaplıdır. Yüksek hareket kabiliyetine sahip olan el, tutma, kavrama, sıkma, dokunma gibi hareketleri çok rahat becerebilmektedir. Bu yazımızda eli detaylı olarak inceleyeceğiz. Umarız ki tıp öğrencilerinden lise öğrencilerine kadar herkesin işine yarayan bir yazı olur.Elin kemikleri
Elde 8 adet carpal kemik, 4`lü iki sıra halinde bulunmaktadır. Proximal ve distal sıra olarak bulunan el karpal kemiklerinin latince isimleri ve ingilizce isimleri;Proksimal sıra: (Lateralden mediale doğru)
Os scaphoideum - Scaphoid
Os lunatum - Lunate
Os triquetrum - Triquetral
Os pisiforme - Pisiform
Distal sıra: (Lateralden mediale doğru)
Os trapezium - Trapezium
Os trapezoideum - Trapezoid
Os capitatum - Capitate
Os hamatum - Hamate
Bu iki sırayı akılda tutmakta zorlanan okuyucularımız için şöyle bir kodlama yapabiliriz.
She Likes To Play Scaphoid Lunate Triquetrum Pisiform
Try To Catch Her Trapezium Trapezoid Capitate Hamate
Bu kemiklerin anteriorunda flexor retinaculum bulunmaktadır ve kemikler ile flexor retinaculum arasından nervus medianus (median sinir) ve flexor kas tendonları geçmektedir, bu geçide is carpal tünel ismi verilmektedir.
Elde 5 adet metacarpal kemik bulunmaktadır. Bu metacarpal kemikler ise I-II-III-IV-V olarak isimlendirilirler. Parmakları oluşturan kemiklere ise phalanx ismi verilmektedir. Baş parmağımızda 2 adet phalanx, diğer parmaklarımızda ise 3 adet phalanx vardır. Baş parmağımızdaki phalanxlar distal ve proximal olarak, diğer parmaklarımızdaki phalanxlar ise distal, medius ve proximal olarak isimlendirilirler.
Anatomik duruştayken elin anterior kısmına palmar yüz, posterior kısmına ise dorsal yüz ismi verilmektedir. Elin parmar yüzündeki deri kalındır ve kılsızdır. Ter bezleri elin palmar yüzünde bol miktarda bulunmaktadır. Elin palmar yüzünde cildin altında, üçgen şeklinde, aponeurosis palmaris ismi verilen kalınlaşmış fibröz bir kısım bulunmaktadır. Bu aponörozun görevi tutuşu artırmak ve altında bulunan yapıları korumaktır.
Elin beslenmesini ise a. ulnaris ve a. radialis sağlamaktadır. Bu iki arter elde arklar oluşturur. ve bu arklardan çıkan a. digitalis`ler kanı parmaklara taşır.
Elin lenf drenajı ise şu şekilde gerçekleşir. elin medial tarafının lenfi fossa cubiti`nin üstünde bulunan supratrochlear lenf nodlarına ve daha sonra da lateral axillar lenf nodlarına, elin lateral tarafının lenfi ise infraclavicular lenf nodlarına ve daha sonra lateral axillar lenf nodlarına gider.
Ele gelen sinirler ise n. medianus, n. ulnaris ve n. radialis`tir. eldeki kasların motor innervasyonunu ve duyu innervasyonunu sağlamaktadır.
Elin cilt innervasyonuna baktığımızda aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi bir organizasyona rastlıyoruz.
M= median nerve, U= ulnar nerve, R= raidal nerve, LACN= lateral antebrachial cutaneus nerve (musculocutaneous nerve), PACN= posterior antebrachial cutaneus nerve (radial nerve), MACN= medial antebrachial cutaneous nerve.
Elin kasları
Başparmağa hareket yaptıranlar:
M. abductor pollicis brevis - n. medianus
M. flexor pollicis brevis - 2 başı var, derin baş n. ulnaris, yüzeyel baş n. medianus
M. opponens pollicis - n. medianus
M. adductor pollicis - n. ulnaris
Küçük parmağa hareket yaptıranlar:
M. abductor digiti minimi - n. ulnaris
M. flexor digiti minimi brevis - n. ulnaris
M. opponens digiti minimi - n. ulnaris
M. palmaris brevis - n. ulnaris
Diğer parmaklara hareket yaptıranlar:
M.m lumbricales - 1. ve 2. n. medianus, 3. ve 4. n. ulnaris
Mm. interossei palmares - n. ulnaris
Mm. interossei dorsales - n. ulnaris
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder