Menu - Pages

13 Mart 2018 Salı

Anatomi Nasıl Çalışılır?

Bu yazımız siz sevgili öğrenciler için...  VİDEO İÇİN BURAYI TIKLAYIN

     Değerli öğrenciler, bu yazı anatomi dersi ile yeni tanışmış olanlar için bir yol gösterici olması için oluşturuldu. Anatomi dersini ülkemizde tabi ki tıp öğrencileri alıyor malumunuz, tıp fakültesinden başka fakültelerde okuyan öğrenciler de anatomi dersi alıyorlar. Bunlar, diş hekimliği fakültesi, sağlık bilimleri fakültesi (ebelik, beslenme ve diyetetik, hemşirelik, fizyoterapi), eczacılık fakültesi, fen ve edebiyat fakültesi (biyoloji, biyoloji öğretmenliği), sağlık meslek yüksek okulları.

     Anatomi dersi başlamadan dedikoduları gelir tabi üst dönem öğrencilerinden. "Aman efendim çok zor", "çok çalışmanız gerekiyor", "herşey Latince oğlum", "kaç gece sabahlayacaksın haberin yok" vs. gibi cümleleri duyabilirsiniz. Kulak asmayınız! Bu yazıda size işin doğrusunu anlatacağım ve komite sınavından önce ya da vize-final sınavından önce strese girmeden nasıl ilerleyeceğinizin sırlarını vereceğim.

     Arkadaşlar şunu kabul etmenizde fayda var; anatomi dersi zor bir ders. Bu dersin altından kalmak gerçekten zordur. Her yapıya bir isim vermişler, hepsi birbirinin altından, arkasından, çaprazından geçiyor. Bazıları uçuyor bazıları kaçıyor. Bu nasıl bir iştir? Bir de işin klinik tarafı var her sinirin, kasın vs. yapının çalışmamasında ayrı bir klinik tablo çıkıyor ortaya. Bunlar nasıl akılda tutulur? Ezberleyelim mi? Nasıl ezberlenir bu kadar şey? Tek dersiniz bu değil ki, bir sürü ders var hangi birine yetişelim hocam?



Durun! Panik yok!

Ders dönemi:

     Komite usulü ders gören tıp fakültesi, / diş hekimliği öğrencileri ve ders geçme usulü ders gören sağlık bilimleri fakültesi / eczacılık fakültesi / fen ve edebiyat fakültesi / sağlık meslek yüksek okulu öğrencilere ortak tavsiyelerim olacak.

     Öncelikle derslere girdiğinizde elinizin altında mutlaka bir adet insan anatomisi atlası olması gerekir. İnsan anatomisi atlası örnekleri bloğumuzda bulunmaktadır. Atlas dediğimiz şeyler, insan anatomisini çizimler, fotoğraflar, MR, BT, ultrason ve x-ray grafiler gibi görseller ile anlatan kitaplardır. Bunlar bir ders kitabı gibi bilgi yazmazlar. Bunun yerine size yapıları gösterir. Atlas ile birlikte bir de ders kitabı seçmenizi öneririm, bu seçimde dersi veren öğretim üyesi / elemanı size yol gösterecektir. Bir defter ve kalem derslerde en büyük yardımcınız olacaktır. Unutmadan şu bilgiyi size vermem gerekiyor; dersi anlatan öğretim üyesinin / elemanının izni olmadan kesinlikle görüntü veya ses kaydı almayın.

     Evet arkadaşlar, dersler başladığında derslere devamsızlık yapmıyoruz. Tüm derslere girmeye çalışıyoruz. Dersler İngilizce ya da Türkçe anlatılabilir, farketmez her iki durumda da anlatılanları anlayabiliyor olduğumuz için bir sorun yok diye düşünüyorum. Derslerde artık powerpoint yaygın olarak kullanılmaktadır, öğretici size atlas görüntülerini sıklıkla gösterecektir. Dersleri takip edip notlarımızı alıyoruz, anlamadığımız yerleri öğreticiye soruyoruz. Burada sakın panik yapmayın, anlayamadığınız yerler olabilir ve bu çok normal.

     Genelde teorik derslerden sonra pratik dersler yapılır. Burası çok önemli pratik dersleri kesinlikle kaçırmıyoruz. Bu pratiklerde sizlere, plastik maketler, gerçek kemikler, videolar, kadavralar gösterilecektir. Teorik dersi anlamak için bunlara kesinlikle ihtiyacımız var. Pratik derse gitmeden önce yapmanız gereken şeyler var. Bunlardan ilki bir ders kitabından konuyu okumak, anlamanız ya da anlamamanız çok önemli değil, dikkatli bir şekilde okuyoruz. Sonrasında ise atlası açıyoruz konu ile ilgili olan kısmı dikkatli şekilde inceliyoruz. O dersle ilgili tüm yapıları inceliyoruz, nerede ne varmış, kim kiminle ilişkiliymiş hepsine dikkatlice bakıyoruz. Pratik derse gittiğinizde öğretici size ilgili yapıları gösterecektir. Çalıştığımız yapıları ve öğreticinin teorik derste anlattığı ve gösterdiği her   yapıyı görmeye çalışıyoruz.

     Pratik dersten sonra eve gittiğimizde ise yapmanız gereken bir işiniz kalıyor. O da ders kitabından o günkü konuyu okumak ve atlastan o gün gösterilenlere bakmak! Bu kısmı yapmazsanız eğer çok üzgünüm ki başarılı olmanız pek mümkün görünmüyor.

Sınav dönemi:

     Arkadaşlar sınav döneminde çalışmak diye bir seçenek maalesef yok. Anatomi sınavdan önce çalışmaya uygun bir ders değildir. Bunun yerine her ders sonrasında o dersten sınava girecekmişsiniz gibi çalışmanız gerekiyor. Evet haklısınız bir tek bu ders yok hayatınızda fakat belirli bir çalışma saatini bu derse ayırmadan başarılı olmak zor. Sınavdan 1 hafta önce tüm anatomiyi tekrar ederek başarı beklerseniz çuvallamışsınız demektir.

     Peki sınava hazırlık için nasıl çalışmalıyız? Bu sorunun cevabını en iyi siz vereceksiniz. Her kişi farklı bir hafıza tekniği kullanır. Kimisi oturu ezberler ki bunu tavsiye ettiğimi söyleyemeyeceğim. Kimisi yazarak çalışır, kimisi çizerek çalışır. Siz karar vereceksiniz. Ama bana sorarsanız benim tekniğim çizmektir.

     Başarılar diliyorum herkese, sorularınızı yorumlara yazabilirsiniz ya da anatomylogia@gmail.com  elektronik posta adresine gönderebilirsiniz.

12 yorum:

  1. Hocam çok teşekkür ederim bu yöntem için. Keşke final gecesi değil de dönem başında nasıl çalışacağımı araştırsaydım :)

    YanıtlaSil
  2. Aynen moralim sıfır şu an xmdkdkkd

    YanıtlaSil
  3. SINAVA 4 GÜN KALA BURADAYIM ÇOK İYİ.

    YanıtlaSil
  4. DEHŞET BİLGİLER SINAVA BİR HAFTA ŞİMDİ 100 ALDIM
    SINAV UYGULMANIN %36.6SI UYGULAMANIN %30U KURUL NOTU
    YAKLAŞIK 11P İÇİN DELİRMEYE GEREK YOK

    YanıtlaSil
  5. eveeet 2020 yılı uzaktan eğitim sağlık lisesinde okuyorum ama bizim okuklumuz erken açıldı 2 kere yüz yüze eğitim gördük sonra canlı drs gerçekte bişey anlamadım 9. sınıfım hocamız peltek konuşuyo ve derse sadece kitabı okuyup resimlere bakıp onceden çalışıp katılıyorum bütün soruları ben cvplıyorum insan anatomisi atlasım yok ama burayı okuduktan sonra alıcam umarm sınavda başarılı olurum amin :)

    YanıtlaSil
  6. Resmen bittim öldüm lan öldüm sınava çok az kaldı ve bu yazıyı okuduktan sonra moralim sıfır öldük öldük bir daha söylüyorum ANATOMİ senden nefret ediyorum

    YanıtlaSil
  7. Baş boyun anatomisinden büte kaldım. 1 ay var sınava. Bugünden itibaren çalışmaya başlıyorum. Geçebilirim umarım.

    YanıtlaSil
  8. Arkadaşlar uni.2sınıfım bu dersi 1.sınıfta aliyoduk ve ben kaldım şimdi 2.sınıfta bi daha alıcam inşallah geçebilirimm

    YanıtlaSil
  9. önerebileceğiniz bir atlas örneği var mıdır hocam

    YanıtlaSil