Menu - Pages

18 Aralık 2018 Salı

Cavitas oris ile ilgili bazı bilgiler



Cavitas oris ile ilgili bazı bilgiler

Yanaklar arteriyel beslenmesini başlıca a. maxillaris`in buccal dalından sağlar, n. trigaminus`un dalı olan n. mandibularis`in buccal dalı ve maxillaris`in deri dalı ile innerve olur (n. infraorbitalis ve r. zygomaticofacialis aracılığı ile).

Dudaklar, a. facialis`in a. labialis superior ve a. labialis inferior dallarından beslenir. Üst dudak n. infraorbitalis`in superior labial dalları ile, alt dudak n. mandibularis`in mental dalı ile innerve olur.

Gingival dokular beslenmesini a. maxillaris ve a. lingualis ile sağlar. Maxillar dişler civarındaki buccal gingiva a. alveolaris superior posterior`un perforan dalları ve a. maxillaris`in buccal dalları ile beslenir. Ön dişlerin labial gingivası a. infraorbitalis`in labial dalları ve a. alveolaris superior anterior`un perforan dalları ile beslenir. Palatal gingiva başlıca a. palatina major ile beslenir.

Mandibular dişler ile ilişkili buccal gingiva, a. maxillaris`in buccal dalı ve a. alveolaris inferior`un perforan dalları ile beslenir. Ön dişlerin labial gingivası r. mentalis ve incisive arter`in perforan dalları ile beslenir. Lingual gingiva a. alveolaris inferior`un perforan dalları ve lingual dalı ve yine a. lingualis ve a. carotis externa`nın dalları ile beslenir.

Venöz dönüş ile ilgili kesin bilgi olmamakla birlikte buccal, lingual, greater palatine ve nasopalatine venler işin içindedir. Bu venler pterygoid plexus`a dökülmektedir.

Maxillar ve mandibular dişlerin labial ve buccal gingivalarının lenfi birleşerek submandibular lenf nodlarına gelir. Mandibular kesici dişlerin labial bölgesi submental lenf nodlarına drene olabilir. Lingual ve palatal gingiva jugodigastric lenf nodlarına, sonunda direkt ya da indirekt submandibular lenf nodlarına gelir.

Üst çenedeki gingivanın siniri n. palatinus major, n. nasopalatinus, posterior, anterior, middle superior alveolar dallardır.

M. mylohyoideus
Origo-insertio:

Komşulukları: Inferior yüzü m. platysma, m. digastricus venter anterior, glandula submandibularis`in superficial parçası ile, facial ve submandibular damarlar ile, mylohyoid damar-sinir paketi ile ilişkilidir. Superior yüzü m. geniohyoideus, m. hyoglossus ve m. styloglossus kaslarının bir kısmı ile, n. hypoglossus ile ve n. lingualis, ganglion submandibulare , glandula sublingualis, glandula submandibularis`in derin parçası ve ductus`u ile,lingual ve sublingual damarlar ile ilişkilidir.

Beslenmesi: A. lingualis`in sublingual dalı, a. maxillaris, a. alveolaris inferior`un mylohyoid dalı ve a. facialis`in submental dalı ile beslenir.

Siniri: N. alveolaris inferior`un dalı olan n. mylohyoideus ile innerve olur.

Fonksiyonu: Ağız tabanını yukarı kaldırır. hyoid kemiği yukarı ya da mandibula`yı aşağı çekebilir.

M. geniohyoideus
Origo-insertio:

Beslenmesi: A. lingualis (sublingual dalı)

Siniri: N. hypoglossus aracılığı ile 1. servikal spinal sinir.

Fonksiyonu: Hyoid kemiği yukarı kaldırır ve öne çeker. Hyoid kemik sabitse mandibula`yı aşağı çeker.


Palatum durum
Beslenmesi: Başlıca a. palatine major, a. maxillaris`in 3. parçasından gelen bir dal ile beslenir. A. palatina major, a. nasopalatina`nın septal dalları ile anastomoz yapar. Palatum durum`un venleri arterlere eşlik eder ve büyük kısmı pterygoid plexus`a drene olur.

Siniri: N. maxillaris`in n. palatinus major ve n. nasopalatinus dalları ile innerve olur (ganglion pterygopalatinum`dan geçerler). N. palatinus major, canalis palatinus major`dan geçer ve foramen palatinum majus`dan çıkar. Aynı zamanda n. nasopalatinus`un terminal parçası ile bağlantı kurar. Nn. palatini minores, canalis palatinus major`dan geçer ve foramina palatine minora`dan çıkar. uvula, tonsil ve palatum molle`yi innerve eder. N. nasopalatinus damağa incisive foramen`den  gelir, n. maxillaris`in dallarıdır (ganglion pterygopalatinum`dan geçerler). Palatum durum`un kesici dişlerin arkasındaki kısmını innerve ederler.

Dil
Os hyoideum, mandibula, proc. styloideus, palatum molle ve pharynx duvarına tutunur. Radix, apex, dorsum ve inferior yüzü vardır. Median fibröz septum hem corpus`a hem de os hyoideum`a tutunur.

Ekstrinsik kaslar

M. Genioglossus:
Origo-insertio:

Beslenmesi: A. lingualis`in sublingual dalı ve a. facialis`in submental dalı

Siniri: N. hypoglossus

Fonksiyonu: Apex`i ağızdan dışarı çıkartır. Tek taraflı çalışırsa karşı karafa iter.

M. hyoglossus
Origo-insertio:

Komşulukları: Superficial yüzünün komşuluğu; m. digastricus`un tendonu, m. stylohyoideus, m. mylohyoideus, n. lingualis, ganglion submandibulare, glandula sublingualis, glandula submandibularis`in derin parçası ve ductus`u, n. hypoglossus, deep lingual vein.
Derin yüzünün komşuluğu; lig. stylohyoideum, m. genioglossus, m. constrictor pharyngis medius, Dil`in m. longitudinalis inferior`u, n. glossopharyngeus. Posteroinferior olarak; a. lingualis ile m. constrictor pharyngis medius`tan ayrılır.

Beslenmesi: A. lingualis`in sublingual dalı, a. facialis`in submental dalı.

Siniri: N. hypoglossus

Fonksiyonu: dili deprese eder.

M. chondroglossus

Bazen m. hyoglossus`un bir parçası olarak tarif edilir. M. hyoglossus ve m. genioglossus arasında bulunur.
Beslenmesi, siniri ve fonksiyonu: M. hyoglossus ile aynıdır.

M. styloglossus
Origo insertio:

Beslenmesi: A. lingualis`in sublingual dalı.

Siniri: N. hypoglossus

Fonksiyonu: Dili yukarı ve geri çeker.


Ligamentum stylohyoideum
Proc. styloideus ile os hyoideum`un cornu minus`u arasında uzanır.

M. palatoglossus
Yumuşak damak kasıdır aynı zamanda.

Intrinsik kaslar

M. longitudinalis superior - Dili kısaltır - apex yukarı
M. longitudinalis inferior - Dili kısaltır - apex aşağı
M. transversus linguae - Dili daraltır ve uzatır
M. verticalis linguae - Dili düzleştirir ve genişletir

Beslenmesi: A. lingualis

Siniri: N. hypoglossus

A. lingualis
A. carotis externa`nın anterior yüzünden çıkar.M. hyoglossus ve m. constrictor pharyngis medius arasından geçer. M. hyoglossus`un anterior kenarında keskin şekilde yukarı döner.

A. sublingualis
M. hyoglossus`un anterior kenarı seviyesinde oluşur. M. genioglossus ile m. mylohyoideus arasından ilerler, glandula sublingualis`i, m. mylohyoideus`u, buccal ve gingival mukoz membranları besler. Bir dalı m. mylohyoideus`u deler ve a. facialis`in submental dalına katılır.

A. profunda linguae
A. lingualis`in terminal parçasıdır. Dilin inferior yüzünde frenulum`a yakın bulunur.

Lingual venler
Dorsal ve derin lingual venlerin birleşmesi ile oluşur. 2 rotayı takip ederek dili drene ederler; Dorsal lingual venler dorsum`u ve yan tarafları derene eder ve lingual venlere katılır ve v. jugularis interna`ya boşalır.
Derin lingual venler v. sublingualis`e katılır.
Lingual venler genelde v. facialis ve v. retromandibularis`e katılır. V. jugularis interna`ya drene olurlar.

Lenfatik drenaj
3 ana bölüme ayrılır. Marginal, central, dorsal. Dilin anterior kısmı marginal ve central lenf damarlara, posterior kısmı (circumvallate papillaların arkası) dorsal lenf damarlarına. Daha santral kısımlar central damarlara drene olur.
Dilin lateral margin lenf damarları submandibular lenf nodlarınada sonlanır. diğerleri jugulodigastric ya da jugulo-omohyoid nodlarda sonlanır. Posterior lingual marginal lenf damarları jugulodigastric lenf nodlarında sonlanır.
Centrasl lenf damarları derin cervical nodlara (jugulodigastric, jugulo-omohyoid) gelir.
Dorsal lenf damarları jugulodigastric, jugulo-omohyoid nodlara gelir.

Dilin innervasyonu
M. palatoglossus (plexus pharyngeus) hariç dil kasları n. hypoglossus tarafından innerve edilir.
Dilin ön 2/3 genel duyu innervasyonu n. lingualis. Özel duyu chorda tympani (n. facialis). Arka 1/3 hem gene hem özel duyu n. glossopharyngeus. Vallecula civarı duyu n. vagus (internal laryngeal dalı).

N. lingualis
N. lingualis duyu sinirdir, ağız tabanının mukozasından, mandibular lingual gingiva`dan ve circumvallate papilla`lar hariç dilin ön kısmından duyu alır. Aynı zamanda ganglion  submandibulare`den glandula sublingualis ve anterior lingual bezlere postganglionik parasempatik lifler taşır.
Fossa infratemporalis`te n. mandibularis`in posterior trunk`ından çıkar. Dile medial ve lateral dallar halinde girer.

N. glossopharyngeus
N. lingualis ile bağlantı kurar.

N. hypoglossus
Liflerini m. styloglossus`a, m. hyoglossus`a. ve m. genioglossus`a ve intrinsik dil kaslarına verir.

Dilin özel duyu innervasyonu
Dorsal mukoza ventral ve lateral mukozadan daha kalındır.
Filiform papillalar silindirik ya da konik dorsal presulcal bölgeyi kaplamıştır.
Fungiform papillalar 
Foliate papillalar

Circumvallate papillalar 8-12 adet ters v şeklinde dizilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder